یوان چین
5/5 - (2 امتیاز)

واحد پول یکی از مهم‌ترین نمادهای اقتصادی یک کشور در جامعه بین‌الملل به شمار می‌رود. انتخاب واحد پول در هر کشوری یک تاریخچه‌ای دارد. همچنین در گذر زمان با توجه به مقتضیاتی که به وجود می‌آید، واحد پول یک کشور ممکن است دست‌خوش تغییرات زیادی شود.

در این بین هرچه یک کشور از نظر اقتصادی و اثرگذاری جهانی جایگاه بالاتری داشته باشد، واحد پول آن نیز به همان نسبت برای اقتصاد جهانی مهم خواهد بود. یکی از کشورهایی که در طول سال‌های اخیر با شتاب بسیار زیادی در حال توسعه اقتصادی است، چین در شرق آسیا است. در ادامه با ما همراه باشید تا در خصوص واحد پول این کشور یعنی یوان چین اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار دهیم.

مقدمه‌ای درباره یوان چین

در بازارهای اقتصادی بین‌المللی یوان کشور چین را با نمادCNYمی‌شناسند. در میان مردم کشور چین نیز اصطلاح یوان کوای برای واحد پول کشورشان استفاده می‌شود. یک واحد پول کوچکتر از یوان نیز در کشور چین وجود دارد؛ جیائو واحد پول دیگر این کشور است که ارزش هر ده جیائو معادل یک یوان به حساب می‌آید. با این معرفی مختصر درباره واحد پول کشور چین، لازم است در ادامه به تشریح اثرات اقتصادی قیمت یوان در معادلات اقتصادی جهانی بپردازیم.

تاریخچه یوان چین
تاریخچه یوان چین

تاریخچه یوان چین

چینی‌ها تا قبل از سال 1914 میلادی از دلار نقره‌ای به عنوان واحد پول اصلی کشور خود استفاده می‌کردند. همچنین پس از آن در یک بازه زمانی 16 ساله سکه‌های جدید به نام فن که از جنس مس و نیکل بودند، وارد عرصه معاملات اقتصادی چین شد. رفته‌رفته تغییر و تحولات در واحد پول این کشور رخ داد تا اینکه نهایتا در سال 1997 یوان چین به عنوان واحد پول رسمی این کشور در جامعه بین‌الملل به رسمیت شناخته شد.

سرعت رشد اقتصادی چین و اقدامات دولت مرکزی این کشور موجب شد تا در سال 2016، یوان به عنوان یک ارز مرجع در صندوق بین‌المللی پول هم ردیف ارزهایی نظیر یورو، پوند و ین ژاپن قرار بگیرد. یوان چین هنوز در برابر دلار آمریکا سهم اقتصادی چندانی را در دنیا به خود اختصاص نداده است. اما در حال تجربه کردن سرعت رشد بسیار زیادی است.

اسکناس‌های یوان چین

اسکناس‌های یوان چین

از ابتدای انتخاب یوان به عنوان واحد پول کشور چین، تاکنون پنج مرتبه تغییرات در اسکناس‌های رایج این کشور اتفاق افتاده است. اسکناس‌های رایج میان مردم چین که در معاملات اقتصادی روزانه از آنها استفاده می‌کنند، عبارتند از: یک جیائو، پنج جیائو، یک یوان، پنج یوان، ده یوان، بیست یوان، پنجاه یوان و صد یوان. البته اسکناس‌های دیگری هم وجود دارد که استفاده از آنها چندان مرسوم نیست.

در طول سال‌های گذشته چینی‌ها با اتخاذ تدابیر امنیتی بسیار خوبی روی اسکناس‌های خود، تا حدود بسیار زیادی از تولید اسکناس‌های تقلبی جلوگیری کرده‌اند. عمده اسکناس‌های تقلبی در چین مربوط به اسکناس‌های 50 و 100 یوانی است که در حال جاضر این مسئله تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است.

پیشنهاد دیگر :  مطالب جالب درباره آداب و رسوم هند

چینی‌های بزرگ‌ترین چاپخانه پول در دنیا را دارند. برخی کشورهای دیگر در دنیا نیز هستند که سفارش چاپ پول خود را به چینی‌ها می‌دهند.

یوان چین، ابرازی در خدمت رقابت اقتصادی چین

در بین همه مردم دنیا، چینی‌ها با کار و تلاش بسیار زیاد شناخته می‌شوند. کارخانه‌ها و شرکت‌های تولیدی بسیار زیادی در این کشور فعال است و روزانه چند صد میلون چینی در حال تولید اقلام مختلف هستند.

سیاستگذاران اقتصادی چین، تولید زیاد را به عنوان ابزاری برای توسعه اقتصادی این کشور در نظر گرفته‌اند. شواهد اقتصادی نشان می‌دهد که اتخاذ این سیاست کاملا درست بوده است و چین ظرف 50 سال از یک کشور سطح پایین اقتصادی، در سال 2013 به دومین غول اقتصادی دنیا بعد از ایالات متحده آمریکا تبدیل شده است.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی در دنیا، دلیل توفیق این سیاست چینی‌ها، دو نکته بسیار مهم است؛ نخست فرهنگ‌سازی قوی نظام آموزشی این کشور برای تربیت نیروهای کار پرتلاش و متعهد است و مورد دوم پشتوانه جمعیتی بسیار زیاد این کشور که موجب شده است، نیروی کار ارزان در چین به وفور یافت شود.

جنگ اقتصادی بین چین و آمریکا
جنگ اقتصادی بین چین و آمریکا

جنگ اقتصادی بین چین و آمریکا

حالا که چینی‌ها به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده در دنیا شناخته می‌شوند، باید بتوانند محصولات خود را در دنیا به فروش برسانند. اینجا دقیقا همان نقطه‌ای است که نقش یوان چین مطرح می‌شود. همه ما به این مسئله واقف هستیم که جنگ اقتصادی بزرگی میان چین و آمریکا در جریان است. آمریکا به عنوان قدرت برتر اقتصادی دنیا، گرمای نفس‌های چین را پشت سر خود به شدت احساس می‌کند.

بسیاری از کارشناسان مسائل اقتصادی در سراسر دنیا نیز با تحلیل وضع موجود معتقد هستند که ظرف یک دهه آینده، چین جای آمریکا را به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد دنیا خواهد گرفت. یکی از ابزارهای مهم چین در این رقابت اقتصادی، یوان چین است.

به این ترتیب که چینی‌ها به کمک پایین نگهداشتن ارزش پول ملی خود در برابر ارزهای رایج دنیا به خصوص دلار آمریکا، تلاش می‌کنند که در رقابت بر سر بازارهای اقتصادی در دنیا مزیت‌های اقتصادی برای خود به وجود بیاورند.

یک نمونه تاریخی

در طول دولت باراک اوباما، یکبار چینی‌ها از این ابزار اقتصادی مهلک علیه آمریکا استفاده کردند که فشار بسیار زیادی را به طرف آمریکایی وارد کرد. اوباما نیز با مشاهده وضعیت خطرناک ایجاد شده از مواضع خود در آن برهه زمانی کوتاه آمد و به این ترتیب از چینی‌ها خواست که به این بازی خطرناک پایان دهند.

البته تاثیرات اقتصادی فقط از چین به آمریکا منتقل نمی‌شود. بلکه آمریکا هم به عنوان یکی از شرکای اقتصادی بزرگ چین و همچنین بازار مصرف کالاهای چینی، توان فشار وارد کردن بر طرف چینی را دارد. اما واقعیت این است که ظاهرا هرچه زمان به سمت جلو حرکت می‌کند، توان طرف چینی بر آمریکایی بیشتر می‌چربد.

کلام پایانی

یوان چین به عنوان یکی از ارزهای مرجع در دنیا شناخته می‌شود که در حال پیداکردن جایگاهی خاص و ویژه در عرصه اقتصاد بین‌الملل است. چینی‌ها از این ابزار قدرتمند برای پیشبرد اهداف و برنامه‌های اقتصادی خود به خوبی بهره می‌برند و تاکنون در این مسئله موفق بوده‌اند. به نظر می‌رسد باید منتظر شنیدن خبرهای بیشتری از نقش‌آفرینی یوان در سال‌های آینده باشیم.

درباره نویسنده

ارسال یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *